Minister Weyts trekt zelf arbitersplunje aan om jongeren aan te zetten om scheidsrechter te worden

DWORP - Niemand minder dan Vlaams sportminister Ben Weyts (N-VA) leidde dit weekend als scheidsrechter een voetbalwedstrijd in zijn eigen Dworp in goede banen. “We willen meer jongeren warm maken om scheidsrechter te worden.”

Voetbalploeg FC Dworp organiseerde afgelopen zaterdag haar jeugdtornooi. Tientallen jeugdploegen uit de leeftijdscategorieën U8, U9, U10, U11, U12, U15 en U17 namen het er tegen elkaar op. Opvallende aanwezige was Vlaams minister van Sport Ben Weyts, zelf afkomstig uit Dworp. Hij trok een scheidsrechterstruitje aan om een wedstrijdje tussen de U11-ploegen van FC Dworp en KHO Huizingen in goede banen te leiden.

“Ik doe dit om promotie te voeren voor de functie van scheidsrechter”, zo vertelde Weyts kort voor hij de wedstrijd op gang floot. “Binnen het scheidsrechterskorps zijn er verschillenden die al een bepaalde leeftijd hebben bereikt. Het lukt wel aardig om nieuwe scheidsrechters te vinden, maar toch zijn er nog extra nodig. We hopen om zo veel mogelijk jongeren warm te maken. Nu zie je vaak dat jonge spelers doorstromen tot scheidsrechter, en dat is een goede zaak.”

Kritiek

Een scheidsrechter heeft het echter niet altijd gemakkelijk op het veld omwille van de kritiek en harde woorden die hij of zij soms te verduren krijgt van supporters, spelers en trainers. “Het is niet altijd vanzelfsprekend voor een scheidsrechter om een match te fluiten omwille van wat er zich rondom het veld afspeelt”, erkent Weyts. “In de trainersopleidingen van Sport Vlaanderen is er alvast aandacht voor het respectvol omgaan met scheidsrechter. De houding tegenover de scheidsrechter heeft ook te maken met clubcultuur.”

Bij FC Dworp zit het op dat vlak alvast goed. “Wij zijn echt een familiale club en hechten veel belang aan respect voor iedereen. Zowel voor de tegenstrever als de scheidsrechter. We hameren daar ook bij de supporters op”, zegt voorzitter Kris De Bruyckere.

Dat er een tekort is aan scheidsrechters, merkt FC Dworp soms bij wedstrijden op verplaatsing. “Wij vinden altijd wel een scheidsrechter, we hebben een poule om uit te kiezen. Soms laten we een wedstrijd fluiten door jeugdspelers uit de U15 of U17. Bij uitwedstrijden is er soms helemaal geen scheidsrechter. Meestal verloopt dat wel goed, maar ook niet altijd.”

Bron: nieuwsblad.be